2010. június 6., vasárnap

A Balaton a világűrből

Most egy rendhagyó bejegyzéssel jelentkezem, annak ellenére, hogy a Berciről szóló sorozatom többi részével még adós vagyok. Viszont megkezdődik a nyári szünet, és szerintem sokan készülnek a "magyar tengerhez"  (többek között én is). Ezért gondolatban talán már el is mehetnénk oda, persze csak képek formájában. Ám mivel ez egy űrkutatással foglalkozó blog, ezért itt nem fogunk monokinis lányokat látni. Helyette álljon itt "pihenésképpen" néhány különböző időpontban és űreszközről készített felvétel a Balatonról és környékéről, mintegy képgalériaként:

Az 1.kép egy korábbi Landsat- (ERTS) felvételen mutatja a Balatont hamis színezéssel. Itt a színeknek konkrét jelentése van: a szürkés árnyalatok településeket, a vörös természetes növényzetet (pl. erdőségeket), a zöldesek pedig szántóföldeket mutatnak. A vörös szín jobbára dombokkal (pl. fonyódi dombvidék) és hegységekkel (pl. Balaton-felvidék, Bakony) van kapcsolatban. A kék szín sötétedése a tó mélységével állhat összefüggésben (NASA).


A 2. képet egy későbbi Landsat-műhold készítette, ugyanazzal a színkódos technológiával, viszont nagyobb felbontással és fényképezett területtel (NASA). Hasonlítsuk össze az előző felvétellel!


A 3. képet a Landsat-7 készítette, de már az előbbinél is nagyobb felbontással, és természetes színezéssel. A Balaton zöld színéért feltehetően a vizinövények által termelt  klorofill felelős. Ezt is vessük össze az előbbiekkel!


Ez a felvétel már jóval nagyobb területet, konkrétan majdnem az egész Dunántúlt mutatja természetes színekben. Jól kivehetők rajta az egyes felszíni alakzatok, így a Balalton is. A fehér területek felhőzetre utalnak. A felvételt a NASA Terra-műholdja készítette.




Az 5. kép egy radarfelvétel, melyet az ESA ERS-műholdpárosának 2. tagja készített. A fehér területek jelölik a településeket. A fekete pedig vízfelületet jelöl, ezek árnyalása a mélységgel áll arányosságban. A négyzetek és a kör által határolt területeket az ESA honlapján kiemelték külön felvételként.


Nyílván még számos képet mutathattam volna itt, de egyrészt helyhiány, másrészt keresési nehézségek miatt nem lehetséges ez. De azért remélem, hogy az itt felvonultatott anyag is elegendőnek bizonyult annak bemutatására, hogy egy ilyen kis régió a világűrből is mutatkozhat érdekesnek.


Még több űrfelvétel a Balatonról:
- Műholdképek az  ELTE műholdvevő állomásáról: http://nimbus.elte.hu/kutatas/sat/index.html
- Magyarország az űrből (Zrínyi Katonai Kiadó, 1981)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése